Performance
Department.

Top 5 WordPress SEO-tips

Heb je een WordPress website laten bouwen of ben je zelf aan de slag gegaan? Dan heb je deze keuze waarschijnlijk gemaakt met SEO in het achterhoofd. WordPress komt namelijk keer op keer naar voren als een van de meest SEO-vriendelijke CMS’en. Dit betekent echter niet dat je zonder slag of stoot op de eerste pagina van Google terechtkomt. In deze blog behandel ik een vijftal tips die je eenvoudig op jouw eigen WordPress-website kunt toepassen, zonder de hulp van experts. Een nummer 1-positie kunnen we hiermee niet beloven, maar een stap in de goede richting kan het begin zijn van een mooi avontuur! 😉

Tip 1: Stel de juiste permalink-structuur in

Nog voordat je je eerste blog of pagina publiceert, is het belangrijk om een beslissing te nemen over welke permalink-structuur je gaat gebruiken. Standaard krijgt een blogpost in WordPress een URL als https://www.voorbeeld.nl/?p=123. Dit is natuurlijk niet SEO-vriendelijk. Een veelgebruikte keuze is om de datum van publicatie toe te voegen in de URL. Zelf kies ik er het liefst voor om alleen de naam van de blog in de URL op te nemen. Je krijgt dan iets als https://www.voorbeeld.nl/10-gouden-tips/.

Met het oog op SEO is dit een slimme keuze. Stel je wilt een blog updaten voor het nieuwe jaar en opnieuw publiceren. Dan wordt de URL in de eerste situatie ook gewijzigd en begint je weg naar de top in Google opnieuw. Een korte URL als https://www.voorbeeld.nl/10-gouden-tips/ of https://www.voorbeeld.nl/blog/10-gouden-tips/ hoef je niet meer te veranderen en maakt Google duidelijk waar de pagina over gaat.

Hoe pas je de permalink-structuur aan?

Om de permalink-structuur in WordPress aan te passen, ga je in het linkermenu naar Instellingen > Permalinks. Hier kies je voor de optie ‘Berichtnaam’ of in het Engels ‘Post name’. Wil je net zoals wij /blog/ in de URL hebben? Kies dan voor de optie ‘Aangepaste structuur’ en vul daar /blog/%postname%/ in.

hoe-pas-je-de-permalink-structuur-aan

Tip 2: Installeer Yoast SEO

Hiermee zal ik je waarschijnlijk niet veel nieuws vertellen, maar Yoast SEO is een van de eerste plugins die ik op een nieuwe website installeer. Er zijn genoeg andere SEO-plugins die je kunnen helpen, maar Yoast is de meest complete en bovendien van Nederlandse makelij! 😉

Ik gebruik Yoast voor 4 essentiële dingen:

  • Google Search Console-verificatie (kan ook via andere methoden, maar dit is het makkelijkst en snelst);
  • Toevoegen van title tags en meta descriptions aan pagina’s en blogs;
  • Aanmaken van XML-sitemap(s) en de inhoud hiervan configureren;
  • Wijzigingen aanbrengen in de robots.txt en .htaccess-bestanden.

Dit kan allemaal via andere methoden of plugins, maar met Yoast zit het allemaal in één betrouwbaar pakket.

Tip 3: Gebruik Google Tag Manager voor scripts en trackingcodes

Ondanks de invoering van de AVG afgelopen jaar, willen we nog steeds alles van onze bezoekers weten. Waar we voorheen enkel Google Analytics gebruikten, willen we tegenwoordig de een na de andere trackingpixel op de website hebben. Ook zul je vast een keer een script willen plaatsen voor bijvoorbeeld een UX-tool of Chat-module. Je zou deze scripts netjes in de head van je site kunnen plaatsen, maar vaak gaat dit voor de gemakkelijkheid via een of meerdere plugins. Dit is zonde.

Een veel efficiëntere oplossing is om enkel een Google Tag Manager-script op de site te plaatsen en alle overige scripts, trackingpixels en andere ongein via de Tag Manager te publiceren. Dit betekent dat je niet iedere keer naar je developer hoeft te lopen en geen onnodige plugins hoeft te installeren. Via Google Tag Manager kun je zonder veel technische kennis scripts op de juiste pagina van je website publiceren. Dankzij de asynchrone werking wordt de impact op je laadtijden ook nog eens geminimaliseerd.

Tip 4: Beperk het aantal bewaarde revisies

Standaard bewaart WordPress, iedere keer wanneer je een wijziging doorvoert en de pagina bijwerkt, een revisie. Dit kun je zien als een soort back-up en is erg handig wanneer je per ongeluk iets hebt verwijderd, of iets wilt terughalen, dat je een jaar geleden op de pagina had staan. Echter, wanneer je bezig bent met het maken van een pagina en deze constant updatet, kunnen het aantal revisies van een pagina snel oplopen. Dit neemt onnodig veel ruimte op je server in beslag en kan consequenties hebben voor de snelheid van je website.

Om het aantal revisies te beperken, maar toch de laatste wijzigingen ongedaan te kunnen maken, kies ik er meestal voor om per bericht maximaal 3 revisies te bewaren. Om dit in te stellen zul je de code in moeten duiken. Dit klinkt misschien eng, maar er kan weinig misgaan.

Zoek op je server het bestand wp-config.php op. Als het goed is, zie je hier op een gegeven moment de comment /* That's all, stop editing! Happy publishing. */. Wanneer je hierboven de volgende regel code toevoegt ben je klaar.

define('WP_POST_REVISIONS', 3);

limit wordpress revisions

Dat was niet zo moeilijk, toch? 😉

Tip 5: Stel een favicon in

Een favicon? Is dat niet iets uit de tijd van Altavista en WordArt? Tot een maand geleden had ik je helemaal gelijk gegeven. Tuurlijk wil je een favicon instellen. Deze wordt immers onder andere door Chrome getoond in zijn tabbladen. Toch zou ik het niet snel in een top 10-tips en -trucs voor WordPress SEO hebben benoemd.

Totdat Google vorige maand een update doorvoerde in zijn mobiele zoekresultaten en de favicon terug in de spotlight zette. Dit biedt enorme kansen. Sommigen hebben direct het bekende vinkje als favicon toegevoegd. Het is even afwachten of dit daadwerkelijk tot een hogere doorklikratio gaat leiden. Voor nu adviseer ik om jouw bedrijfslogo als favicon toe te voegen. Raadpleeg deze pagina van Google om precies te lezen waar een favicon-bestand aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor Google’s zoekresultaten.

Bonustip: Verwijder niet gebruikte thema’s

WordPress komt standaard geleverd met een aantal thema’s, momenteel twentynineteen, twentyseventeen en twentysixteen. Waarschijnlijk maak je gebruik van een ander thema, aangezien de standaard WordPress-thema’s zich niet lenen voor alles wat de meest eenvoudige blog overstijgt.

Er is geen enkele reden om deze thema’s, of andere oude thema’s die je niet langer gebruikt, op je server te laten staan. Verwijder ze om opslag te besparen en een kleine winst in de snelheid van je website te boeken.

Een mooie start

Zoals ik in de inleiding al schreef, zullen deze tips je niet direct een nummer 1-positie in Google opleveren. Wel zijn het handelingen die iedereen zonder veel kennis kan uitvoeren en waar elke website van kan profiteren. Bij iedere nieuwe website loop ik zelf het lijstje ook weer af! 😉

Heb je iets aan de tips gehad? Deel de blog dan met je vrienden en bewaar hem als bladwijzer. Het kan zomaar zijn dat er in de komende maanden wat nieuwe tips worden toegevoegd.

Follow us

We send out a newsletter every month full of latest news, tips and tricks.

contactcontact

Donauweg 10, 1043 AJ Amsterdam
(020) 261 89 39
Open: 08:30 - 18:00
© 2021 Performance Department