Performance
Department.

Het belang van user experience-design (UX-design)

11/12/2019
Imgerd Friso

De ervaring die een bezoeker op je website heeft is uniek en wordt beïnvloed door ontelbaar dingen – dit noemen we de user experience. Toch hebben al je bezoekers minstens één ding gemeen; ze zoeken iets. Deze zoektocht wil je zo gemakkelijk mogelijk maken. Heb jij nagedacht over het UX-design bij het maken of lanceren van jouw website? In dit blog leg ik je uit waarom je daar verstandig aan doet.

Waarom is UX-design belangrijk voor jouw bedrijf?

Iedereen met een website heeft het wel eens over conversiepercentages of de vindbaarheid in Google. Veel mensen denken hierbij niet gelijk aan user-experience-design. We zien het liever anders. Goed UX-design levert je namelijk zoveel op. Na het lezen van dit blog ken je de voordelen van een goed UX-design.

Wat levert UX-design op?

Een goed UX-design brengt de volgende voordelen met zich mee:

1. Verhoog conversies — en daarmee je omzet

Mensen zijn ongeduldig en houden van gemak, vooral op het internet. Met een goed UX-design verloopt alles soepel en zonder moeite. Zo verlaag je het aantal bezoekers dat afhaakt. Dit resulteert in hogere conversies:

Gemakkelijk en snel het doel bereiken

Een goed UX-design maakt het gemakkelijk voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken. Het aantal stappen om tot een gewenste actie te kunnen komen is laag. Voorbeelden van gewenste acties zijn aankopen of inschrijvingen.

Gebruik call-to-action-buttons

Gebruik call to action (CTA) buttons, deze komen in allerlei soorten en maten. Het doel van een CTA is om bezoekers over te laten gaan op actie. Voorbeelden zijn buttons om je in te schrijven voor een nieuwsbrief of om contact op te nemen. Bezoekers die twijfelen haal je hier mee over.

Zorg ervoor dat de CTA-button opvalt en de tekst goed geschreven is. Een ronde vorm helpt om het begin en einde van de button weer te geven. Je wilt ook dat je button opvalt, geef deze daarom een opvallende kleur die past binnen het design van je website. Maak de tekst in de button vetgedrukt en groot — bold is beautiful.

2. Bespaar kosten — vooral op lange termijn

Begin vanaf het eerste moment al met je UX-design. Zo ontdek je vóór je een design doorvoert fouten of afwijkingen. Het is beter om een fout te voorkomen dan deze later op te lossen — voorkomen is beter dan genezen. Veranderingen doorvoeren tijdens het designen is ook eenvoudiger dan bij development. Deze zijn in de designfase nog gemakkelijk op te lossen. Zo test je gelijk of alles goed werkt en bespaar je kosten.

3. Verbeter de vindbaarheid van je website (SEO)

Het verbeteren van de user experience heeft een positieve invloed op jouw rankings in de zoekmachines. Zo is bijvoorbeeld de laadsnelheid van je website heel belangrijk. Online zijn mensen ongeduldig. Let maar eens op wanneer de webpagina van een collega niet laadt. Zorg er dus voor dat je website snel laadt op elk apparaat; Google hecht veel waarde aan mobiel. Over mobiel gesproken: zorg er voor dat je website hier sowieso goed op werkt. Een website die niet aangepast is op mobiel kan Google afstraffen. Dat wil je voorkomen.

4. Verbeter de klanttevredenheid

Nog een voordeel van UX-design is het effect op de klanttevredenheid. Als jouw website gebruiksvriendelijk is, tovert dit een glimlach op de gezichten van je klanten. Het zorgt ervoor dat zij ook eerder geneigd zijn terug te keren naar je website. Positieve ervaringen resulteren in loyale klanten. In het beste geval bezorgen deze tevreden klanten je ook nog eens gratis reclame via mond-tot-mondreclame.

Win-Win

Een goed UX-design is een win-winsituatie. Je verhoogt de kans op een conversie en tegelijkertijd is de ervaring die je bezoekers hebben gebruiksvriendelijker.

De voordelen van UX-design nog even op een rijtje:

  • Verhoog de conversie – en daarmee je omzet;
  • Bespaar kosten;
  • Verbeter de vindbaarheid van je website;
  • Verbeter de klanttevredenheid.

In mijn volgende blog over dit onderwerp geef ik tips over hoe je jouw UX-design snel verbetert.

Follow us

We send out a newsletter every month full of latest news, tips and tricks.

contactcontact

Donauweg 10, 1043 AJ Amsterdam
(020) 261 89 39
Open: 08:30 - 18:00
© 2021 Performance Department